Hoe kun je een beweging goed bekijken? Om dit goed te kunnen moet je een slomotionfilmpje of stoboscopischefoto maken. Als je eenmaal een beweging op film hebt dan kun je er iets over gaan zeggen. Wat voor beweging maakt het voorwerp uit het filmpje? Hoe kun je dit zelf onderzoeken?

Een stroboscopischefoto maken doe je met een fotocamera met lange sluiter tijd. Dit betekent dat de camera niet één moment opneemt maar een beweging, bijvoorbeeld van een basketbal. Het is een mooi voorbeeld van een stroboscopischefoto gemaakt van een beweging. Met een foto als deze kun je goed de beweging bekijken. Je kunt aan de foto zien waar de bal het snelst gaat en waar de bal het minst snel gaat. De bal gaat het snelst waar de meeste afstand zit tussen de ballen. Bovenin gaat het balletje dus het langzaamst, omdat de ballen daar het dichtst bij elkaar zijn.

-Bouncing_ball_strobe_editDeze foto is gemaakt door Michael Maggs en bewerkt door Richard Bartz.

Je kunt hierboven mooi zien hoe de bal stuitert. Je kunt er een afstand – tijd diagram bij maken als je twee dingen weet:

  1. Wat de tijd is tussen elke foto (elke bal staat voor 1 foto) 
  2. Wat de werkelijke afstand is, er wordt daarom vaak een meetlint mee gefotografeerd. 

Als je de tijd weet en de afstand kun je dit in een tabel zetten, van die tabel kun je dan weer een grafiek tekenen. Hieronder gaan we dit aan de hand van een filmpje met een vallend voorwerp van 4 kilogram doen.

Hieronder de bijbehorende tabel en grafiek. Als je steeds de getallen uit het filmpje opschrijft in een tabel dan kun je met die tabel een grafiek maken. In de afbeelding hieronder heeft Excel dat gedaan. Je kunt zelf ook een grafiek maken en de punten tekenen.

Grafiek4kg