Wat zijn de gevaren?

In huis zijn een aantal situaties waar elektriciteit een gevaar kan vormen. In dit blok gaan we een paar situaties bekijken en leren welke veiligheidsmaatregelen in een huis getroffen zijn om toch zo veilig mogelijk gebruik te maken van stroom.

Kortsluiting

Een van de gevaren is kortsluiting, dit is gevaarlijk omdat de stroom dan kan stromen zonder dat iets de stroom tegen houdt. Als dit gebeurt worden de draden heel erg warm en kan er brand ontstaan. Gelukkig is er een maatregel die er voor zorgt dat de stroom er automatisch af gaat als er kortsluiting is. Als er kortsluiting is loopt er een hele grote stroom, als er een te grote stroom door het circuit loopt dan zorgt een zekering er voor dat de stroom eraf gaat door de kring te onderbreken. Een zekering vind je in de meterkast en ziet er zo uit:
IMG_5198  4 zekeringen

Overbelasting

Een zekering grijpt niet alleen in bij kortsluiting, ook bij “overbelasting” is het de zekering die ervoor zorgt dat de stroom eraf gaat. Overbelasting is als er teveel apparaten tegelijk aan staan, er moet dan teveel stroom door de kabels waardoor ze (net als bij kortsluiting) te warm worden en brand kunnen veroorzaken. De meeste zekeringen sluiten de stroom af als er meer dan 16 ampère door de kabels stroomt. Vroeger moest je een zekering vervangen als deze de stroom had uitgeschakeld omdat ze slechts 1x te gebruiken waren. Tegenwoordig zijn zekeringen “automaten” en kun je ze vaker gebruiken. Hieronder een filmpje met uitleg over de werking bij overbelasting en kortsluiting:

Dubbele isolatie

 Slechte isolatie

Een apparaat kan ook slecht geïsoleerd zijn, dit betekend dat de buitenkant van het apparaat dan onder stroom kan komen te staan, als je dan vervolgens het apparaat aanraakt sta jij onder stroom! Om te zorgen dat dit niet gebeurt zijn tegenwoordig veel apparaten voorzien van aarding. Dit betekent dat wanneer een dergelijk apparaat niet goed is geïsoleerd en de buitenkant van het apparaat onder stroom staat er via de aarde stroom weg kan stromen. Zodra dit gebeurt merkt de aardlekschakelaar dat er stroom “weglekt”. Deze aardlekschakelaar zorgt er dan voor dat de stroom wordt uitgeschakeld. Een aardlekschakelaar ziet er zo uit:IMG_5196  Aardlekschakelaar
Hieronder een filmpje met uitleg:

Opdrachten bij Blok 8.5