De juiste spanning voor elk apparaat.

Elk elektrisch apparaat heeft een spanningsbron nodig. Voorbeelden van een spanningsbron zijn:

  1. Batterij
  2. Accu
  3. Dynamo
  4. Generator

Welke spanningsbron een apparaat nodig heeft hangt af van het type apparaat. Een rekenmachine heeft een andere spanningsbron nodig dan een boormachine, welke spanningsbron wordt waarvoor gebruikt en waarom? In een rekenmachine zitten vaak AA-batterijen deze hebben een spanning van 1,5 Volt, vaak zitten er niet één, maar twee van deze batterijen in, wat weten we dan van de rekenmachine en op hoeveel Volt werkt deze?

Als in een rekenmachine twee batterijen gaan van 1,5 Volt dan werkt deze op 3 Volt. De batterijen hun spanning mag je dan optellen. Dat mag omdat ze achter elkaar gezet zijn zoals hieronder is afgebeeld.
rekenmachinebatterij

Sluit je een rekenmachine aan op een spanningsbron van meer dan 3 Volt dan is de kans groot dat deze kapot gaat. Sluit je hem aan op een spanningsbron van minder dan 3 Volt dan heb je kans dat deze niet goed werkt. Dit is zo met alle apparaten. Sluit je een autoradio van 12V aan op een spanning van 24V dan is de kans groot dat deze kapot gaat. Sluit je hem aan op 6V dan werkt hij juist niet goed of helemaal niet omdat hij niet goed aan kan.

Hieronder is een voorbeeld met een batterij van 4,5V, als je deze openmaakt zitten hier 3x een AA-batterij in van 1,5V.
Deze zijn achterelkaar gezet en geven een spanning van 4,5V omdat 1,5V + 1,5V + 1,5V = 4,5V.

Battery1-300px 4.5Vvb

Wat doe je met een lege batterij?

Als een batterij leeg is gooi je hem weg, maar waar moet je hem eigenlijk precies in doen? Je kunt via deze link het dichtstbijzijnde inleverpunt vinden, op de website www.legebatterijen.nl kun je informatie vinden waarom je batterijen niet gewoon weg mag gooien maar moet inzamelen en recyclen. Batterijen weggooien is namelijk slecht voor het milieu! Wil je toch niet opzoek naar een inzamelpunt gooi ze dan niet in de prullenbak maar in de speciale KCA (Klein Chemisch Afval) bak, in Harlingen heet deze “milieubox”.
IMG_49372 IMG_49362

Hoe werkt een energiecentrale?

Je fietsverlichting gaat niet aan zonder dynamo, een dynamo is een spanningsbron die de beweging van je fiets omzet in elektrische energie. In het klein is dat een voorbeeld van hoe alle stroom wordt opgewekt. In het groot gebeurt dit namelijk ook, hoe de elektriciteit wordt opgewekt die wij nu gebruiken is te zien in het filmpje hieronder.

Met behulp van gas of kolen wordt water verhit, dat water wordt stoom en die stoom drijft een turbine aan die is aangesloten op een generator (reuze dynamo). Dit proces zorgt ervoor dat wij elektriciteit hebben! Deze manier van energieopwekking is niet heel goed voor het milieu, daarom zie je steeds meer windturbines. Deze windturbines werken dus niet op stoom, maar op de wind die langs waait, het grote voordeel aan een gas of kolencentrale is dat je altijd energie kan opwekken. Een windturbine wekt alleen elektriciteit op als het waait.

OPDRACHTEN BIJ DIT BLOK