Een stroomkring maken

Om een elektrisch apparaat te kunnen gebruiken heb je drie dingen nodig:

  • Een spanningsbron (bijvoorbeeld een batterij).
    9volt-battery-300px
  • Een gesloten stroomkring.
  • Een stroomverbruiker (bijvoorbeeld een lamp).
    Machovka-Torch-300px

Deze drie samen op de juiste manier aangesloten zorgen ervoor dat een apparaat aan gaat. Heb je geen apparaat maar wel een spanningsbron en een gesloten stroomkring dan maak je kortsluiting.

Isoleren en geleiden

Bij elektriciteit is het belangrijk dat stroom doorgegeven kan worden. Hiervoor heb je een geleider nodig. Metalen zijn een bekend voorbeeld van geleiders. Alle metalen zijn geleiders, alleen het ene metaal kan wel beter stroom geleiden dan het andere. In de meeste stroomdraden wordt koper gebruikt als geleider. Om ervoor te zorgen dat je de stroomdraden veilig kunt vastpakken zit er altijd een laagje isolatie omheen. Dit is vaak van plastic, dit plastic geleidt niet, we noemen stoffen die elektrische stroom niet doorgeven een isolator. Door zo’n isolator krijgen we geen schok als we een stroomdraad vastpakken, best handig dus!

Aan of uit?

Je kunt van een televisie de stekker uit het stopcontact halen om hem uit te zetten, er is echter een makkelijkere manier. Je kunt namelijk de aan en uit schakelaar gebruiken. rct36-SPST-Switch-300px
Deze schakelaar zorgt ervoor dat de stroomkring wordt onderbroken, de tv is dan uit. Schakel je hem weer om, dan maakt hij de kring weer sluitend. In het plaatje zie je een schematische tekening van een schakelaar die “open” is dan is de tv dus uit en een gesloten schakelaar, dan zijn de draden weer verbonden en is de stroomkring weer gesloten. Dan is de tv dus weer aan!rct36dicht-SPST-Switch-300px

Verschillende symbolen

Er zijn een aantal “schematische” symbolen die je moet leren, deze worden over de hele wereld gebruikt. Zo kan een elektriciën in Amerika ook begrijpen wat we bedoelen! De belangrijkste die je MOET kennen vind je hier. Op Google kun je nog veel meer symbolen vinden, als je het interessant vindt kun je dus nog veel meer symbolen vinden op het internet.

VRAGEN BIJ DIT BLOK