BB: Je herkent stoffen aan de hand van de stofeigenschappen kleur, geur, oplosbaarheid in water, elektrische geleiding, kookpunt, en smeltpunt. KGT: Je beschrijft stoffen aan de hand van de stofeigenschappen kleur, geur, oplosbaarheid in water, elektrische geleiding, kookpunt, en smeltpunt.

Wat zijn stoffen?

Overal om ons heen zijn stoffen. Elke stof gebruik je ergens anders voor. Als je, je handen wast doe je dat met zeep. En in je thee doe je een schepje suiker. Verschillende stoffen worden dus voor verschillende doelen gebruikt. Elke stof is net even anders dan de andere, toch lijken sommige stoffen heel erg op elkaar. Hoe kun je toch de verschillen tussen stoffen herkennen?

Wat zijn stofeigenschappen?

Stoffen herken je aan hun eigenschappen. Zo is suiker wit en is water kleurloos. Alcohol heeft een andere geur dan schoonmaakazijn. Elke stof heeft dus zo zijn eigen eigenschappen. De eigenschappen van een stof noemen we stofeigenschappen. Hieronder staan voorbeelden van zulke stofeigenschappen:

  • geur
  • kleur
  • smaak
  • brandbaarheid

Geur

Vaste stoffen kun je meestal niet ruiken. De meeste vloeistoffen kun je wel ruiken, zoals verf, spiritus of bleekwater. Gassen zijn soms ook te ruiken, zoals chloorgas en ammoniak. Zuurstof is geurloos en kun je dus niet ruiken.

Sommige stoffen zijn gevaarlijk om in te ademen, ruik daarom nooit zomaar aan een stof.

Kleur

Elke stof heeft een kleur, hieraan kun je sommige stoffen dan ook goed herkennen, zoals bijvoorbeeld zilver of goud.

Smaak

Veel stoffen hebben een eigen smaak, denk erom dat net als het ruiken aan stoffen ook proeven heel gevaarlijk kan zijn!

Hoe herken je een stof?

Stel je voor dat je 3 glazen voor je hebt staan. In het eerste glas zit 7-up, in het tweede glas zit spa rood en in de derde glas zit kraanwater. Alle drie de stoffen hebben dezelfde kleur. Toch kun je er gemakkelijk achter komen wat in welk glas zit. Alle drie de stoffen hebben namelijk een andere smaak. Sommige stofeigenschappen kunnen dus hetzelfde zijn, zoals de kleur. Bij frisdrank kun je gewoon proeven, het is echter wel gevaarlijk om stoffen zomaar te proeven! Sommige stoffen zijn giftig of veroorzaken irritaties. In plaats van te proeven, kun je sommige stoffen ook herkennen aan de geur.