Je hebt er wel eens op gezeten, de wip. De wip is het straatvoorbeeld van een hefboom. Een wip heeft namelijk een draaipunt en twee armen. (de kenmerken van een hefboom) De wip is een bijzondere hefboom, bij dit speeltoestel is het namelijk de bedoeling om een evenwicht te vinden. Het was vroeger nooit leuk om met een ouder iemand te spelen op de wip omdat die vaak zwaarder is, de wip was dan niet in evenwicht en dat is niet leuk tijdens het spelen op de wip.

In dit Blok gaan we er achter proberen te komen hoe je toch een evenwicht kunt krijgen met iemand die zwaarder is. We leren uitrekenen hoe ver je beide van het draaipunt moet gaan zitten om te zorgen dat er een evenwicht komt. Er komt dus een berekening bij kijken! Het is bij dit hoofdstuk erg belangrijk dat je weet hoe je de zwaartekracht op een voorwerp uit kunt rekenen, weet je niet meer precies hoe dit moet kijk dan even terug in Blok 5.1!

Bekijk nu de uitleg in het filmpje:

Je hebt in het filmpje een paar keer de formule voorbij zien komen waarmee je een evenwicht uit kunt rekenen. Deze formule is: Kracht(links) x Arm(links) = Kracht(rechts) x Arm(rechts). De kracht is in Newton en de arm in meters. De kracht is de hoeveelheid kracht die op een bepaald punt van de wip duwt. De arm is de afstand tot het draaipunt.

Hieronder is een applet, bij deze applet hoort een opdracht die staat onder de applet. Maak deze opdracht en doe daarna het huiswerk.

Balancing Act