In het vorige blok zijn we er achter gekomen hoeveel verschillende krachten we al kennen! Al deze krachten kunnen als vector getekend worden. Om te onderzoeken hoe groot een gebundelde kracht is hebben we deze kennis nodig! Daarom hieronder nog even een kracht als vector, om het geheugen op te frissen.

Vector

  1. aangrijpingspunt, het punt waar de kracht aangrijpt (grip op heeft).
  2. grootte, de lengte van de vector geeft aan hoe groot (sterk) een kracht is.
  3. richting, de aanwijzer geeft aan in welke richting de kracht is.

Touwtrekken

Bij touwtrekken heeft elke persoon een aangrijpingspunt, dat is waar hij het touw vast houdt. De grootte van de kracht hangt af van hoe sterk deze persoon is. En de richting is natuurlijk de kant op waarheen hij trekt. Als je meerdere personen achter elkaar zet dan bundelen ze hun krachten. Krachten die in dezelfde richting werken mag je bij elkaar optellen. Hieronder een voorbeeldje over het touwtrekken.

touwtrekkenVB

Wat je hierboven ziet is een schematische tekening van een touwtrek wedstrijdje. Het rode team heeft in totaal een kracht van 2000N in hun richting, het blauwe team een kracht van 1950N. Het team dat de meeste kracht kan zetten is het rode team, dit team gaat dit potje dus winnen. Je mag krachten in dezelfde richting bij elkaar optellen. De “nettokracht” is de kracht die overblijft na de rekensom. In dit geval is de “nettokracht” 50N naar links.

In dit voorbeeld is geen krachtenschaal gebruikt. Een krachtenschaal kun je gebruiken om een vector op te meten, als je de schaal dan weet kun je uitrekenen hoe groot een kracht is. Hiervan zie je hieronder een voorbeeld. In het voorbeeld is 1cm = 100N, als de pijl 4cm is dan is dat dus 4x100N = 400N.

schaalN(Niet een hele mooie vector, het aangrijpingspunt is niet duidelijk getekend)

Ga met de “Applet” hieronder aan de slag en speel er mee, dit helpt je bij het leren!

Forces and Motion: Basics

Click to Run

Hieronder een afsluitend filmpje om te zien wat er gebeurt als je met krachten smijt, steeds een andere kant op (de bocht om). Maak na het kijken van het filmpje de huiswerk opdracht (klik op de link onderaan de pagina).