In dit blok gaan we ontdekken wat röntgenstraling is. Wie het ontdekt heeft, waar het voor wordt gebruikt en wat de gevaren kunnen zijn.

De ontdekker

De ontdekker van röntgenstraling is Wilhelm Conrad Röntgen. Geboren in Duitsland maar vanaf zijn derde opgegroeid in Nederland! Hij ontdekte deze straling in 1895, dat is dus al ontzettend lang geleden, daardoor weten we er nu zoveel vanaf. Er is namelijk veel onderzoek naar de werking en de gevaren gedaan. Hij noemde de straling zelf trouwens “X-stralen”, de term “X-ray” wordt in de Engelse taal nog steeds gebruikt. Röntgenstralen ontstaan als elektronen (hele kleine deeltjes) op een stukje metaal worden afgevuurd, bij de botsing komt dan röntgenstraling vrij. Hieronder een schematische tekening daarvan, de rode straal zijn elektronen die tegen een metalen plaatje aan botsen.

Röntgenstraling kunnen we het beste vergelijken met uv-straling, röntgenstraling komen namelijk na uv-straling. We weten dat uv-straling schadelijk kan zijn en bij teveel blootstelling kan leiden tot (huid)kanker. Röntgenstraling, is nog een stapje gevaarlijker dan uv-straling omdat het door de huid heen gaat en kan worden opgenomen door dieper weefsel in je lichaam. Ook bij teveel blootstelling aan röntgenstraling heb je een verhoogd risico op bijvoorbeeld kanker.

Het gebruik

De bekendste toepassing van röntgenstraling is de röntgenfoto in het ziekenhuis. Deze wordt gemaakt als er een vermoeden bestaat dat je een botbreuk hebt. Op een röntgenfoto is dit namelijk goed op te sporen. Ook kunnen bloedvaten in beeld worden gebracht met röntgentechniek.a>

In de maritieme sector wordt röntgenstraling ingezet om lading te controleren maar ook bij scheepsbouw worden röntgenstraling gebruikt om te controleren of lasnaden goed dicht zijn en of de lasverbindingen goed zijn en geen haarscheurtjes bevatten. De haarscheurtjes zijn met het blote oog niet of nauwelijks te zien en komen tevoorschijn met röntgenstraling.

Het gevaar

Röntgenstraling kan gevaarlijk zijn, maar als je het goed gebruikt en de dosis laag houdt dan is er bij een foto in het ziekenhuis niks aan de hand. Een normale röntgenfoto is het ziekenhuis staat gelijk aan 10 dagen die je gewoon binnen of buiten doorbrengt. In het dagelijks leven worden we namelijk al vanuit de ruimte “bestraald” met zogenaamde “achtergrondstraling” dit is straling die vanuit de ruimte komt en volledig natuurlijk is.

Het personeel dat op de röntgenafdeling werkt heeft wel strenge regels waaraan ze zich moeten houden, dit om de straling die zij opvangen zo min mogelijk te laten zijn.