Infrarood en ultraviolet.

Om te beginnen, wat betekenen “infrarood” en “ultraviolet” eigenlijk precies?

Infra(voor) rood; “voor-rood”

Ultra(voorbij/na) violet; “voorbij-violet” 

Als je het kleuren spectrum kantelt kun je, je er een betere voorstelling bij maken:

“voor-rood” spectrumkleuren “voorbij-violet”.

Het kleurenspectrum kent dus naast zichtbaar licht nog verschillende andere straling, licht is namelijk een vorm van straling.

zichtbaarlicht

IR / infrarood:

Waarvoor wordt infraroodstraling gebruikt:

  • Nachtkijkers
  • Temperatuur meters
  • Afstandsbedieningen
  • Infraroodlampen (warmtelampen)

Je kunt de infraroodstraling niet zien, wel voel je warmte. Je kunt infraroodstraling dus wel voelen. Hoe warmer een voorwerp is, hoe meer infraroodstraling het uitzendt. Afstandsbedieningen maken ook gebruik van infraroodstarling, er zit een klein IR-lampje in en die zendt als je wilt wisselen van zender een kleine tijd IR-straling uit. De TV ontvangt dat signaal en weet dan dat jij van zender wilt wisselen.

Speciale infrarood camera’s kunnen beelden maken waarop warmte wordt weergegeven. Hoe witter het beeld, hoe warmer. Onderstaande video is dus “fake”(nep). Een scheet is namelijk warm en op het beeld is een zwarte rookwolk te zien. Dit is dus gevideoshopt.

Ook worden spierblessures wel eens behandelt met IR-straling, zogenaamde warmte lampen kun je dan gebruiken om op je spieren te schijnen die ervoor zorgen dat de spier warm en soepel wordt.

UV / ultraviolet:

Waar kennen we ultraviolette straling van:

  • De zon
  • UV-lampen (blacklight)
  • Geld testers
  • Huidkanker

Ook ultraviolette straling kunnen we niet zien. UV-straling  is net buiten ons zichtbereik. We kunnen de kleur violet zien, ultraviolet is net een te korte golf en is voor ons niet zichtbaar als licht.

Een leuke link waarin wordt verteld hoe je echte euro biljetten kunt herkennen, ook een stukje gaat over het herkennen met UV-licht.

Wat niet leuk is aan UV-straling is dat teveel blood stelling huidkanker kan veroorzaken, het is daarom in de zomer belangrijk je goed te beschermen tegen deze UV-straling door je in te smeren met zonnebrandcrème.

Het huiswerk van Blok 4.1