Kleuren

De wereld om ons heen bestaat uit kleur. Overdag schijnt de zon, in de avond hebben we lampen aan. Dit om te kunnen zien. Als je kijkt naar zo’n lichtbron ziet dit eruit als wit (of gelig) licht. Er is een gedeelte licht waar onze ogen gevoelig voor zijn, dat kunnen we dus zien.

spectrumkleuren

zichtbaarlicht

Deze kleuren kennen we van de regenboog. De regenboog laat goed zien welke kleuren we kunnen zien. Alles van rood tot violet(paars). De zon bevat het volledige kleurenspectrum, dat wil zeggen dat in het zonlicht alle kleuren eigenlijk zitten. Met een spectroscoop kun je lichtbronnen bestuderen, met zo’n apparaat kun je ontdekken welke kleuren een lichtbron bevat. Iets dat wij zien als wit licht kan alle kleuren van de regenboog bevatten. Hieronder een video van een zelfbouw spectroscoop en hoe je deze gebruikt.

In de video zie je dat je de ingang van de spectroscoop op de lichtbron moet richten. Een CD zorgt ervoor dat het licht dat binnenkomt wordt gebroken, elke kleur breekt anders, hierdoor ontstaat het lichtspectrum van de lamp.

Welke kleur zie je? Hiervoor is een App beschikbaar in deze link. Hierin wordt duidelijker wat voor kleur je ziet als bepaalde kleuren van het spectrum in je ogen vallen. Overdag zien we veel kleuren om ons heen. Hoe komt het dat we een rijpe tomaat als rood zien en een banaan als geel? Een tomaat is rood omdat een tomaat alleen het rode licht van het spectrum terugkaatst. Alle andere kleuren uit het spectrum worden door de tomaat opgenomen. Een banaan is geel omdat een banaan vooral geel licht terugkaatst en juist alle andere kleuren dan geel absorbeert(opneemt). Hieronder ook nog een afbeelding ter verduidelijking:

tomban

Het kleuren spectrum is in dit geval van het zonlicht, het zonlicht bevat alle kleuren, zodra dit licht op de tomaat valt worden alle kleuren opgenomen. Behalve het rode licht, het rode licht wordt door de tomaat weerkaatst en kan zo in je oog vallen. De rest van de kleuren wordt omgezet in warmte. Daarom zijn zwarte voorwerpen vaak warmer dan witte, alle kleuren uit het spectrum worden door een zwart voorwerp geabsorbeerd. Er wordt dus geen licht weerkaatst door zwarte voorwerpen. Al het licht wordt dan omgezet in warmte. Bij witte voorwerpen wordt juist al het licht weerkaatst en wordt er dus veel minder licht omgezet in warmte.

Tot slot een filmpje over kleuren en hoe het komt dat we een rode tomaat als rood zien.

Het huiswerk van Blok 3.3