Spiegels

Iedereen heeft er wel eens ingekeken, een spiegel. Ze zijn erg handig, vooral als je ze gebruikt in bijzondere situaties. Bijvoorbeeld in een auto, een duikboot, een supermarkt op straat, of tijdens een potje Rummikub. Spiegels kunnen er voor zorgen dat je zichtveld vergroot, je kunt er mee om hoekjes kijken of zien wat er achter je gebeurt. In dit Blok proberen we de werking van spiegels beter te begrijpen.

default_bingo1IMG_1219cat-697113_640

Als je in een spiegel kijkt zie je jezelf precies zoals je bent. Alles wordt precies gekopieerd. Het bijzondere is echter wel dat alles in “spiegelbeeld” is. Dit komt omdat rechts en links precies tegenover de afbeelding wordt gekopieerd. In een spiegel is links en rechts dus precies “gespiegeld”. Zoals in bovenstaande afbeelding te zien is.

Probeer je eigen naam maar een in spiegelbeeld op te schrijven, zodat het in een spiegel te lezen is. Op een ambulance staat het woord ambulance op de motorkap in spiegelbeeld, zodat mensen die voor een ambulance rijden in hun spiegel het woord normaal kunnen lezen.

outline-24328_640

Hieronder wordt schematisch uitgelegd hoe lichtstralen door een spiegel worden weerkaatst en hoe je dit kunt tekenen. Licht wordt door spiegels precies in spiegelbeeld weerkaatst. Dit noemen we de spiegelwet: “de hoek van inval = de hoek van terugkaatsing”.

Hieronder een animatie over de spiegelwet:

En een filmpje met uitleg over hoe je zelf lichtstralen kunt tekenen die op een spiegel vallen.

Het huiswerk van Blok 3.2

Klaar met 9.1 en 9.2? Doe dan de oefen SO:

Oefen SO, Blok 3.1 en 3.2 klik hier

Link naar PowerPoint