BB: Je noemt voorbeelden van manieren van warmtetransport (geleiding, stroming en straling) en isolatie. KGT: Je beschrijft voorbeelden van manieren van warmtetransport (geleiding, stroming en straling) en isolatie.

Om een huis te verwarmen moet je warmte van de CV-ketel naar andere delen in je huis verplaatsen. Op welke manieren kun je warmte verplaatsen? En welke manieren worden in een huis gebruikt?

Geleiding

Een manier hoe warmte zich kan verplaatsen is via geleiding. Bij geleiding geeft een stof de warmte door van de ene kant naar de andere kant. Vooral metalen kunnen warmte goed geleiden. Vandaar ook dat verwarming thuis van metaal is gemaakt. Deze kan de warmte goed geleiden (door geven).

Door het geleiden van het hete water aan de binnenkant is de buitenkant erg warm. Als je aan een radiator voelt die aan staat is die daardoor dus erg heet. De radiator geleidt goed. Om deze reden gebruiken wij een radiator om onze huizen op te warmen. De meest voorkomende metalen hiervoor zijn gietijzer, staal en aluminium.

Tussenstof: vaak metalen

 

Stroming

De tweede manier van warmtetransport is stroming. Het woord zelf zegt het al, dit is een stroming van warmte. Ook dit gebeurt in huis, als de radiator aan staat dan wordt de lucht eromheen verwarmt. Doordat de lucht warm wordt gaan de luchtmoleculen sneller bewegen en hebben meer ruimte nodig. De warme lucht stijgt op. Hierdoor komt een luchtstroming op gang, de warme lucht verplaatst op die manier in de kamer.

Ook water kan warmte door stroming vervoeren, dit gebeurt in de buizen van de CV-installatie.

Tussenstof: meestal lucht of water

 

Straling

Ook straling is een manier om warmte te verplaatsen, de zon is daarbij het bekenste voorbeeld. Er zit geen tussenstof tussen de zon en de Aarde, toch voelen wij warmte van de zon elke dag. Dit komt door de warmte straling.

Ook in huis is er warmte straling, houd je hand maar eens onder de radiator die aan staat. Dan voel je de warmte tegen je huid zonder hem aan te raken. Ook is er geen stroming van warme lucht naar beneden, warme lucht stijgt namelijk op. Als je, je hand onder de radiator houdt dan voel je dus warmtestraling.

Tussenstof: geen

 Samenvatting

Als je dit blok hebt doorgelezen en de samenvatting hebt bekeken ben je klaar om bezig te gaan met de opdrachten. Hieronder staat het huiswerk.

deel 2 van het huiswerk: DEEL2