BB: Je noemt de drie ingrediënten die nodig zijn voor verbranding, namelijk brandstof, zuurstof en de benodigde ontbrandingstemperatuur en je herkent dat je een brand blust door één van deze ingrediënten (brandstof, warmte of zuurstof) weg te nemen. KGT: Je beschrijft de drie ingrediënten die nodig zijn voor verbranding, namelijk brandstof, zuurstof en de benodigde ontbrandingstemperatuur en je beschrijft dat je een brand blust door één van deze ingrediënten (brandstof, warmte of zuurstof) weg te nemen.

Bij verbranding zijn er drie dingen nodig. Zonder één van de drie is er geen verbranding mogelijk. In dit blok leer je die drie ingrediënten en hoe je een brand blust door één van die drie weg te nemen. Uiteindelijk moet je zelf in een situatie waar brand is kunnen beschrijven op welke manier je de brand het beste kunt blussen.

Brandstof

Het eerste ingredient is de brandstof, dit is het materiaal dat in brand staat. Enkele voorbeelden zijn: hout, benzine, papier, plastic of kolen. Er zijn erg veel brandbare materialen, maar niet alle materialen vliegen even gemakkelijk in brand, hier komt het tweede ingredient bij kijken.

Warmte

Het tweede ingredient is warmte, elk brandbaar materiaal heeft een andere warmte nodig voordat het in brand vliegt. Dit noemen we de ontbrandingstemperatuur. Deze is voor alle materialen te vinden op het internet. Zoek maar eens de ontbrandingstemperatuur van papier op via Google, je kunt dan terecht komen bij Wikipedia.

Zuurstof

Het derde en laatste ingredient dat nodig is voor een brandje dat is zuurstof, zonder zuurstof kan er simpelweg geen verbranding plaats vinden en kan er dus geen brand ontstaan. Hier op Aarde is zuurstof bijna overal aanwezig omdat het in de lucht zit van de atmosfeer. Ongeveer 21% van de lucht om ons heen bestaat uit zuurstof.

Blussen

Omdat er drie ingrediënten zijn, zijn er ook drie mogelijke manieren om een brand te blussen. Als je een van de drie ingrediënten wegneemt dan stopt de verbranding en is de brand dus geblust. De eerste manier is om de brandstof weg te nemen, dit klinkt gek maar eigenlijk doe je dit als je op aardgas kookt altijd. Je zet het gas uit, de brandstof wordt op die manier weggenomen en het brandje stopt.

Je kunt een brand ook blussen door de warmte weg te nemen, dit kan met een brandblusser of water, water is veel kouder dan de ontbrandingstemperatuur van de meeste stoffen, als je ergens water op gooit dan ben je dus de brand aan het afkoelen tot het kouder is dan de ontbrandingstemperatuur. Hierdoor stopt de brand.

De derde manier is zoor de zuurstof weg te nemen, hierbij is een mooi filmpje die laat zien hoe een kaarsje uitgaat als je er een glas bovenopzet, de zuurstof in het glas wordt nog gebruikt voor verbranding maar na enkele seconden is die zuurstof in het glas “op”. Dan is er dus geen zuurstof meer die voor de verbranding nodig is.

Thuisbrandjes blussen

Het kan gebeuren dat er thuis eens een brandje ontstaat, bijvoorbeeld tijdens het koken. Weet jij waar de brandblusser staat? En wat voor brandblusser dat is? In het filmpje hieronder worden drie soorten brandblussers besproken, de CO2 blusser, de schuimblusser en een poederblusser. Welke kun je het beste in huis halen en waarom?

Opdracht: