BB: Je herkent de verschillende fasen van stoffen aan de hand van de manier en mate van beweging van moleculen. KGT: Je beschrijft de verschillende fasen van stoffen aan de hand van de manier en mate van beweging van moleculen.

Aggregatietoestand

Om ons heen zijn allemaal stoffen, die stoffen zijn vast, vloeibaar of gasvormig. We noemen de fase waarin een stof zich bevindt de aggregatietoestand. In elke fase gedraagt een stof zich anders, we gaan per fase ontdekken wat de verschillen zijn. Om te beginnen kun je het filmpje hieronder bekijken.

Vast

Een vaste stof is de saaiste toestand, er gebeurt namelijk het minst met de deeltjes. Een vaste stof is vast omdat de deeltjes allemaal een eigen plek hebben en niet door elkaar kunnen bewegen. Ze bewegen wel (ze trillen) maar op hun eigen plek. Vast water noemen we ijs, ijs is precies dezelfde stof als vloeibaar water. Het verschil is dat bij ijs de moleculen niet vrij kunnen bewegen.

Vloeibaar

Het meeste water is vloeibaar op Aarde. In de vloeibare fase bewegen de deeltjes wel door elkaar heen, ze hebben geen vaste plek zoals bij vaste stoffen maar kunnen vrij door elkaar heen bewegen.

Gas

Als water gasvormig is dan noemen we dat stoom. Een stof neemt de meeste ruimte in als hij gasvormig is, er zit dan veel ruimte tussen de moleculen en ze bewegen kriskras door elkaar. Dit komt omdat binnen een gas, de deeltjes nog sneller bewegen dan in een vloeistof. Dit is ook de reden dan de temperatuur van een gas hoger is dan dezelfde stof in vloeibare of vaste fase. Als iets snel beweegt is het warmer, wrijf maar eens je handen tegen elkaar, doe dit steeds sneller. Hoe sneller je in je handen wrijft, hoe warmer je handen worden, dit komt door de wrijving. Als deeltjes snel bewegen, wrijven die ook langs elkaar, hoe sneller ze dus bewegen hoe meer wrijving en hoe warmer de stof is.

Om nog even te oefenen en ontdekken met de aggregatietoestanden kun je met deze App experimenteren, klik op “states”. Vast is in het Engels “solid”, vloeibaar “liquid” en gas “gas”:

States of Matter

Click to Run