BB: Je herkent dat een molecuul het kleinste deeltje is dat nog de eigenschappen van een stof heeft en is opgebouwd uit atomen. KGT: Je beschrijft dat een molecuul het kleinste deeltje is dat nog de eigenschappen van een stof heeft en is opgebouwd uit atomen.

Alle stoffen bestaan uit moleculen, elke stof ziet er anders uit en bestaat uit andere moleculen, water wordt door scheikundigen H2O genoemd. Hoe ziet het molecuul H2O eruit en waar bestaat het uit? Dat gaan we in dit blok ontdekken.

Wat is een molecuul?


Een molecuul is het kleinste deeltje dat nog de stofeigenschappen van een stof bevat. Water bestaat uit allemaal watermoleculen, in een glas water zitten ontelbaar veel van dit soort microscopisch kleine deeltjes. Hier onder zie je een uitvergroot watermolecuul, als je deze uit elkaar haalt dan heeft dat wat je overhoudt geen water eigenschappen meer. Dit is dus het kleinste deeltje dat nog “water” is. Als je op de paarse rondjes klikt kun je er achter komen uit welke deeltjes zo’n watermolecuul is opgebouwd.

Water (H2O)

De H is dus waterstof en de O is zuurstof. H2 staat voor 2x een waterstofatoom en de O voor 1x een zuurstof atoom. H2O bestaat dus uit 2x een H-atoom(waterstof) en 1x een O-atoom(zuurstof)

Methanol (Alcohol)

Methanol bestaat uit verschillende atomen, de formule voor methanol is: CH3OH. De “C” is een koolstofatoom, daaraan zitten 3x een H-atoom(waterstof), het rode bolletje is een O-atoom(zuurstof) met ook daaraan een H-atoom(waterstof). Zie de afbeelding hieronder.

Alles is opgebouwd uit elementen

Vroeger dacht men dat alle stoffen waren opgebouwd uit de vier elementen: Vuur, Aarde, Water en Lucht. Dit bleek later niet juist, de term “elementen” wordt wel nog steeds gebruikt. Een atoom wordt ook wel een element genoemd. Er zijn niet vier elementen maar veel meer, iets meer dan 100. Hieronder staan de elementen die op dit moment bekend zijn in een tabel. De eerste die je tegenkomt is de “H”. Dit is de H uit H2O en staat voor Hydrogen, dat is Engels voor “Waterstof”. Op nummer acht kom je de “O” tegen, ook uit H2O. De O staat voor oxygen, dat is Engels voor “Zuurstof”. Water bestaat dus uit, waterstof en zuurstof.

Bekende stoffen

Er zijn nog meer bekende stoffen zoals: Koolstofdioxide, Suiker(Glucose), Zwaveldioxide, Aardgas(Methaan) en Ammoniak. Kun jij ontdekken uit welke elementen die stoffen zijn opgebouwd? Zoek ze op via Google.nl, typ in de zoekbalk in: “Suiker (glucose) molecuulmodel” om er achter te komen hoe suiker eruit ziet en uit welke elementen suiker bestaat.

Ben je helemaal klaar met de opdrachten dan kun je nog even wat moleculen bekijken in deze app:

Molecule Shapes

Click to Run