Wat kun je doen tegen geluid?

Geluid in de vorm van muziek of film kan heel erg leuk zijn, het kan echter ook schadelijk zijn voor je oren en je gehoor kan beschadigen. Ook kan het voor mensen die niet van dezelfde muziek houden als jij vervelend zijn! Wat kun je doen om te zorgen dat je oren niet beschadigen. En wat kun je doen om andere mensen niet lastig te vallen met jouw lawaai?

De makkelijkste oplossing is om het geluid zachter te zetten, de radio of je mp3 speler een klein beetje zachter zodat je het zelf nog steeds hoort en het niet storend meer is voor anderen. Er zijn drie manieren van maatregelen tegen geluidshinder:

  1. Bij de bron
  2. Tussen de bron en de ontvanger
  3. Bij de ontvanger

1. Bij de bron.

Als je geluidsoverlast bij de bron aan wilt pakken kun je dat doen door bijvoorbeeld het geluid zachter te zetten van de radio. Een ander voorbeeld is de snelweg, veel mensen vinden een snelweg een irritante geluidsbron. Om het geluid daarvan te verminderen kun je auto’s langzamer laten rijden op de weg. Hierdoor wordt het geluid van de banden op de weg minder. Ook worden auto’s steeds stiller door de ontwikkelingen van de motoren. Tegenwoordig maken motoren van een auto al minder lawaai dan vroeger. Net zoals bij buitenboord motoren van een bootje, vroeger werden die motortjes luchtgekoeld, die maakten erg veel herrie. Tegenwoordig zijn die watergekoeld dat scheelt al een hoop. Ook dat is een voorbeeld van geluidsoverlast terugbrengen bij de bron! Stillere motoren.

_85-3_85-2

 2. Tussen de bron en de ontvanger

De volgende manier is om het geluid tegen te gaan tussen de bron en de ontvanger. Bijvoorbeeld door heel veel tussenstof te gebruiken, je maakt de afstand dan groter tussen de bron en de ontvanger. Als je op 1 meter staat van een lopende buitenboordmotor dan hoor je hem beter en heb je er meer last van dan van een buitenboordmotor die op 50 meter van je af is. Dat is een manier. Je kan ook bijvoorbeeld een muur tussen de bron en de ontvanger bouwen. Je bouwt dan een muur tussen de buitenboordmotor en jezelf zodat je het geluid minder hard hoort.

3. Bij de ontvanger

Tot slot kun je bij de ontvanger maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door oordoppen in te doen of oorkappen op te zetten op je oren.ear-24086_640   (geluid vanaf 80dB(A) kan schadelijk zijn voor je oren!)

Isoleren

Als je met behulp van extra materiaal er voor zorgt dat het geluid niet hinderlijk is dan noem je dat geluidsisolatie, enkele voorbeelden zijn; huizen bij snelwegen met dikkere muren, een geluidswal bij de snelweg van aarde of bij een spoor, je vingers in je oren, oordoppen of oorkappen of een box om een machine heen bouwen, zoals bijvoorbeeld in een machinekamer, dat is een hele ruimte om de motor heen!

Terugkaatsen

Je kunt geluid ook terugkaatsen. Dat gebeurt het meest bij een snelweg, je ziet dan een scherm naast de weg. Deze nemen veel minder ruimte in dan een geluidswal van aarde. Deze schermen isoleren niet maar die kaatsen het geluid juist terug naar de bron.