Van bron tot ontvanger

Dit Blok gaat over geluid. Geluid maken, geluid verplaatsen en geluid horen. De titel van dit blok verklapt al een beetje hoe dit werkt: Van “bron” “tot” “ontvanger“.

Brontotontvanger

Er zijn dus drie dingen belangrijk:

  1. Bron.
  2. Tot/tussenstof.
  3. Ontvanger

1. Laten we beginnen bij de bron. Er zijn heel erg veel dingen die geluid maken: auto’s, vliegtuigen, fietsen waarvan de ketting aanloopt, luidsprekers van je hoofdtelefoon, pratende mensen, een gitaar, allemaal voorbeelden van dingen die geluid maken. Al deze “geluidsmakers”, noem je een geluidsbron. Een geluidsbron is dus iets dat geluid maakt. Al het geluid dat gemaakt wordt, dat wordt veroorzaakt door trillingen. Iets dat trilt maakt dus geluid. Iets dat snel trilt maakt een ander soort geluid dan iets wat langzaam trilt.

De (geluids)bron is dus het punt, of apparaat waar het geluid vanaf komt. Dat is “de bron”

Als je alleen een geluidsbron hebt kun je het geluid dat de bron maakt nog niet horen. Je hebt hiervoor nog twee andere dingen nodig. Dit zijn een tussenstof en een ontvanger.

2. Tussenstof: een tussenstof (het woord zegt het al) is een stof die tussen de geluidsbron en de ontvanger in zit. Zonder een tussenstof kan geluid zich niet voortbewegen. Zonder tussenstof kan geluid niet van punt A naar B komen. In een vacuüm is dus geen geluid mogelijk. Hoe dichter de deeltjes van een stof tegen elkaar aan zitten, hoe sneller het geluid door die stof heen gaat. Waterdeeltjes zitten dichter tegen elkaar aan dan luchtdeeltjes. Geluid gaat dus sneller door water dan door lucht. Er zijn nog veel meer stoffen waar geluid doorheen kan, voorbeelden zijn, steen, helium, koper, lucht, water, en nog veel meer.

3. Tot slot heb je een ontvanger nodig, zonder ontvanger wordt het geluid niet waargenomen en vaagt het uiteindelijk weg. De ontvanger zijn onze oren. De trillende lucht naast onze oren zorgt dat de lucht in onze oren gaat trillen. Hieronder zie je wat er daarna mee gebeurt en hoe het kan dat we horen.

Er is een App beschikbaar bij het Thema geluid, hiervoor moet je Java hebben op je laptop dat kun je downloaded in de link. Denk bij het spelen met deze App na over wat de geluidsbron is, wat de tussenstof is en wat de ontvanger is.

Hieronder de App die je, als je Java hebt, kunt gebruiken:

Sound

Click to Run